top of page
Search
  • Writer's pictureNorske Hagedesignere

Skap hyggelige rom på terrassen

Det kan være en utfordring å møblere store terrasser. Mange synes det er vanskelig å skape intime, skjermede soner.


Av Frodig Hagedesign. Publisert i Norsk Hagetidend nr. 2, 2020


Uten elementer som rager høyt er det vanskelig å skape romfølelse. Her rammer hjortesumak og portaler inn frokostplassen.


Istedenfor å prøve å fylle hele terrassen anbefaler vi å velge seg ut noen områder med ulike kvaliteter og lage visuelle pusterom mellom disse – soner som ikke møbleres i det hele tatt. Tenk på hver sone som et eget rom, med gulv vegger og tak. Ved å skape avgrensinger i høyden mellom sonene oppleves de som enkeltstående rom, og man ser ikke hele terrassen på én gang.


På denne terrassen skaper vi soner hvor det er hyggelig å oppholde seg, og som tilfredsstiller ulike behov. Det lune området ved garasjen får en levegg mellom hus og garasje som skjermer for innsyn, avgrenser området fra parkeringsplassen og gir en koselig spiseplass i morgensolen.


Enhetlige elementer

Et viktig grep for å unngå at ting ser puslete og rotete ut, er å velge elementer og planter med litt størrelse og som har slektskap med hverandre i uttrykk og materialer. Plantekasser i tre i samme farge som husets detaljfarger går som en oransje tråd gjennom denne terrassen og binder huset og uteplassene sammen. Fargen gir også liv til et stort, flatt område.


Tenk høyder

Vi skaper interesse i høyden med en vakker hjortesumak som skiller spiseplassen fra resten av terrassen. To pergola-søyler med utgangspunkt i husets fasade bryter opp det avlange partiet og danner en portal til sittegruppene. Under altanen deler to plantekasser inn området. Stålwire er espalier for klatreplantene som etter hvert vil skape en vegg av blomster.


Foran spisestuen har terrassen et bredere område hvor sittegruppen er plassert. Den står slik at man kan sitte inne og se ut gjennom glassrekkverket uten å se i ryggen på sofaen, samtidig som en ute kan nyte utsikten og kveldssolen. Plantekassene med raslende, vintergrønn bambus rammer inn «utestuen».


Utestuen lunes med "vegger" av bambus, samtidig som utsikten fra stuen ivaretas. Høyde skapes med plantekledde stålwire.


Variert gulv

Valget av dekke bidrar også til å bryte opp terrassen. Det er lagt betong på spiseområdet, mens den avlange delen er i tre. Innerst mot husveggen sørger singel i en betongrenne for at vannet renner bort. En slik singel-renne skiller også sittegruppen fra området under altanen.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page