top of page
Search
  • Writer's pictureNorske Hagedesignere

Tid for hekk – og hvorfor det ikke bør være tuja

Tid for hekk – RHS Hyde Hall

Finn Schøll fikk en gang spørsmål om hvor tett man burde plante tuja. '14 kilometer', svarte han… Dette er en ganske så vanlig oppfatning blant hagedesignere; vi er ikke så glad i tuja. Og med dette tråkker vi store deler av landets hageeiere på tærne. Men vi gjør det ikke for å være slemme. Om man ikke vet så mye om hage ennå, vil tuja for mange virke som et trygt valg. Den er vintergrønn, vokser fort og er billig. Men…


Tett oppfølging

Mange av hekkplantene våre er egentlige store trær som vi holder i sjakk ved å beskjære dem. Tuja 'Brabant', en av de mest brukte tuja-sortene, er egentlig et tre som blir 15 meter høyt. En så høy hekk er nok noe de færreste ønsker seg, så her gjelder det å stå parat når hekken har nådd ønsket høyde. For glemmer du det, da er det for sent. I motsetning til fleste andre hekksortene, tåler tuja kun å bli beskjært på årets tilvekst. Kommer man for langt inn, vil det ikke bryte nye skudd fra grenen, og man får stygge sår som aldri vil gro til. Klipper man den feil, vil den aldri bli fin igjen – du skal med andre ord vite hva du gjør.

Om man et år blir forhindret fra å klippe hekken, vil den vokse seg større enn du hadde tenkt, og du kan ikke reparere på det. En tujahekk bør også klippes to ganger i året for å holde tritt med den nye tilveksten. Det er ulempen med å velge en rasktvoksende hekk – den gir mer arbeid. Og har den blitt for stor, må hele hekken byttes ut.


Tujahekk
En tujahekk som ikke har tålt vegsalt. Foto: Frodig Hagedesign

Ømfintlig

Tuja er heller ikke så robust. Den tåler for eksempel ikke salt. Det gjør at den er lite egnet i kyststrøk, og absolutt ikke mot veier som blir saltet. Da blir den brun og pistrete langt oppover anklene. I tillegg er tujaen noen år utsatt for sykdommer. Da kan plutselig en hel hekk bli brun, eller det kan gå ut over en enkelt plante midt inne i hekken. En del andre hekker kan man da klippe helt ned, og de vil komme med nye skudd. Slik er det ikke med tuja. Den kan ikke reddes når den først blir brun. Et annet problem tujaen støter på her på Vestlandet er at den ikke liker sur jord og den er ikke glad i vind. To ting vi har rikelig av…


Ensformig

En annen viktig grunn til at vi er skeptiske til tuja, er at den blir for mye brukt. Det gjør rett og slett at omgivelsene våre blir for ensformige. Tenk deg at du skal gå en tur i nabolaget. Langs veien står tujaen på rekke og rad. Ganske høy, så man ikke ser inn i hagene. Med tujahekk vil denne turen bli prikk lik vår, sommer, høst og vinter. Ingen blomster, ingen høstfarger, ingen gåsunger, ingen spennende glimt inn i hager. Bare en grønn vegg som ser lik ut hele veien, hele året. En svært begrenset turopplevelse. Men her kan du være med å gjøre en forskjell. Se deg rundt blant naboene – og velg noe annet.

Her kommer noen tips til hva du kan plante i stedet.


Vintergrønne alternativer

For mange faller valget på tuja fordi den er vintergrønn. De vil ha noe grønt å se på i den mørke årstiden. Men det finnes andre vintergrønne hekker som samtidig gir mer variasjon gjennom årstidene. Gode alternativer er barlind, laurbærhegg og vinterliguster. De to siste blomstrer også rikelig om sommeren og er høyt elsket av bier og humler. Disse hekkene tåler godt å bli beskjært, noe som også gjør at man kan være litt mer kreativ i formgivingen.


Buksbomhekk i Jardin Plume i Normandie
Hekkplanter som tåler beskjæring kan formes til de utroligste ting. Foto: Frodig Hagedesign

Skjerming

For mange skal hekken gi skjerming. Skjerming mot innsyn, og skjerming mot vind. Men det behøver ikke bety at hekken må være vintergrønn. Bøkehekken er kanskje den mest staslige hekken du kan velge. Bøk blir store trær, men de tåler godt å bli beskjært. Blir den for stor er det bare å ta godt i ved neste beskjæring. Den vokser ikke så altfor fort, så her holder det å klippe den en gang i året – gjerne på høsten. Og i motsetning til andre løvtrær som mister bladene, vil bøkehekken etter at den har briljert med vakre høstfarger, la de visne, brune bladene henge igjen til de nye skuddene kommer om våren. Slik gir den skjerming for innsyn gjennom hele vinteren. En vakker hekk som gir enorm variasjon gjennom året.


Bøkehekk
En bøkehekk i vakre høstfarger. Da den tåler beskjæring, kan man lett forme den som man vil. Her er det laget en portal over porten. Foto: Frodig Hagedesign

Slipp lyset inn

Hvis det er er solplassen i hagen du vil skjerme, eller hengekøya, da behøver du ikke en vintertett hekk. Siden akkurat det området vil bli mindre brukt på vinteren, kan det faktisk være vel så kjekt å få mer lys inn i hagen. Når bladene faller fra de løvfellende hekkene, slipper det lave vinterlyset til. Vinteren blir litt mindre mørk, og våren får en tjuvstart.


Bøkehekker i RHS Whisley
Det lave vinterlyset får bøkehekkene til å skinne som gull. Foto: Frodig Hagedesign

Blant de løvfellende hekkene finnes det utrolig mye å velge i. Her kan du velge de vakreste blomster (f.eks. hortensia), nydelig duft (f.eks. syrin), utrolige høstfarger (f.eks. villkornell) og til og med spiselige bær (f.eks. svartsurbær). Og slik kan du også få et rikere dyreliv i hagen. Bier, humler, sommerfugler og småfuglene vil takke deg. Ja, til og med meitemakken synes det er topp med løvfellende hekker, for løv er godis for meitemakken.


Så hva skal du tenke på når du skal velge hekk? Vårt viktigste råd er å tenke på at dette kanskje er den hekken du skal se på og stelle i så mye som 50 år fremover. Den skal gjøre hagen din spennende for deg og nabolaget gjennom hele året. Hekken din vil være en del av kretsløpet i hagen, et hjem og matkilde for mange små venner.


Tenk nytt

Og har du allerede en tujahekk, men ble inspirert til gjøre litt mer ut av den? Her er noen ideer.


Dobbel hekk i Anglesey Abbey
Dobbelthekk. Loniceraen i forgrunnen har vokst seg stor nok til at den nå kan formes, eller man kan la den være slik, som kontrast mot den stramme hovedhekken. Foto: Frodig Hagedesign

Inn mot egen hage kan du plante en dobbelthekk. Det vil si at du planter en annen sort hekk rett foran hovedhekken, en som du holder litt lavere, og som gjerne er løvfellende med flotte høstfarger. Da vil du få variasjon gjennom årstidene og hjelp til å skjule en eventuell glissen tuja-ankel. Har du plass til en ekstra hekk mot vegen, kan du gjøre det samme her. Hvis hekken ligger tett opp mot vegen, kan du velge å plante trær med krone som etter hvert vil strekke seg litt over tujahekken. Velg da gjerne trær som vil utgjøre spennende kontraster til tujaen, både i form og farger.


Kombinert hekk
Hele fire sorter hekk er valgt for å bryte opp en lang strekning. Ulike høstfarger og ulike former er med på å bryte opp ytterligere. Foto: Frodig Hagedesign

Bryt opp tujahekken. Fjern en del av hekken og plant en annen type hekk som bryter opp og gir variasjon. Har du plass, kan du la den nye delen bli litt bredere, eller forme den som en kule. Det vil gi en tøff effekt . Dette er også en god løsning der enkeltplanter i hekken har blitt brune.


Hvis du vil bli inspirert til hvordan du kan bruke hekker i hagen, klikk deg inn på denne Pinterest-tavlen om hekker.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page