top of page
Search
  • Writer's pictureNorske Hagedesignere

Åpen, men skjermet

Noen hager er vendt mot utsikten og landskapet utenfor, mens andre er omgitt av naboer, veier og støy slik at alt man vil, er å skape et intimt rom avskåret fra omgivelsene.


Av Frodig Hagedesign. Publisert i Norsk Hagetidend nr. 1, 2020


Alle elementene i den øvre delen av hagen – hekker, gjerde, trær, bambus og høyt prydgress – skjermer uteområdet mot innsyn. I tillegg har pergolaen fått justerbar "rullegardin" som kan brukes mot innsyn og sol.

Denne hagen har litt av begge deler – den ligger høyt i terrenget med utsyn mot dalen nedenfor, men har også naboer tett på. Typisk for nye byggefelt ligger husene på rad og rekke med store vinduer vendt mot naboen slik at man ser rett inn i stuene til hverandre.

Her trengs et arsenal av verktøy for å skape en spennende hage med skjerming på de riktige stedene.


Lave hekker er godt egnet i deler av hagen, fordi den ligger høyere enn veien og dermed ikke trenger så mye høyde for å lukke seg inne. Ved innkjørselen er skjerming mindre viktig, men hekkene videreføres likevel for å skape sammenheng i hagen, og for å dele det lange, smale hageområdet opp i mindre rom.


Noen steder er det behov for høyere skjerming. En kombinasjon av gjerde og trær er en super løsning: gjerdet danner en tett vegg i nedre del, mens dekorative småtrær skjermer i høyden samtidig som de gir noe flott å se på innefra. En rad av nydelig koreakornell er et godt valg til solsiden, mens en vakker viftelønn kan plantes i halvskyggen bak huset.

For å danne et filter mot huset på den andre siden av gaten som ligger akkurat slik til at stuevinduene vender mot oppholdsområdet i hagen, planter vi et majestetisk tre som kan være til glede både for hageeier og nabo. I dette tilfellet faller valget på det eksotiske tempeltreet, Gingko biloba, med sin nydelige form, fascinerende bladverk og smørgule høstfarge.


Bambus er det siste vi trekker fram fra verktøykassen – og da mener vi skikkelig bambus: høy, svaiende og eksotisk. Den løse formen danner en flott kontrast til stramme hekker, og den raslende lyden fra bambus i vind tilfører hagen en ekstra dimensjon. I den øvre hagen blir bambusen en skjerm mot innsyn. Nede ved inngangsdøren får den i tillegg en annen viktig jobb: å ta unna vannet fra innkjørselen. Et stort regnbed plantet med hurtigvoksende og tørst bambus tar seg av dreneringen.


Den høye bambusen skjermer inngangsdøren fra naboen, mens viftelønnen begrenser innsyn til de store vinduene.


Med planter i ulik høyde beholder denne hagen sin utsikt mot dalen og får samtidig skjerming mot naboer og vei. I tillegg skaper det varierte uterom å oppholde seg i.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page